דף הבית >> מאמרים >> תכנון פיננסי לגיל השלישי
החיים בגיל השלישי, במיוחד לאלו העומדים בפני פרישה, הינם מעבר למציאות חדשה:
שינוי ברמת ההכנסה, שינוי במבנה ההוצאות, שינוי בצרכים, וצורך לתכנן את העתיד מבחינה פיננסית לחיים בכבוד לאורך שנים רבות – בדרך כלל ללא הכנסה מעבודה – ואף לסייע מבחינה כלכלית לילדים.
התכנון הפיננסי ראוי שיכלול בדיקה והתאמה של גובה הפנסיה הצפויה לרמת החיים הרצויה, ויתן מענה לשאלות כגון:
- האם ניתן להגדיל את הפנסיה הצפויה ע"י חיסכון נוסף ו/או ע"י תכנון מס?
- האם ומתי רצוי להקטין את רמת הסיכון הגלומה בחסכונות הפיננסיים/פנסיוניים כדי לשמור על צבירות הכספים?
- האם יהיה צורך לצמצם את רמת ההוצאות ולרדת ברמת החיים, או אולי להיפך – ניתן יהיה לעלות ברמת החיים ?
- איזו עזרה כלכלית פיננסית ניתן יהיה לתת לילדים, ובאיזה אופן ותזמון ?
ועוד.

רבים מהעומדים בפני פרישה מניחים כהנחת מוצא שרמת ההוצאות שלהם תרד (הילדים עזבו את הבית, תשלומי המשכנתא הסתיימו, הוצאות הקיום יקטנו וכו'), אך בפועל, בחלק ניכר מהמקרים, ההיפך הוא הנכון. בתקופת הפנסיה  יש הרבה יותר זמן פנוי, אותו מנצלים לבילויים, טיולים, חוגים, בילוי עם הנכדים, וכל אלו מגדילים את רמת ההוצאות.
זאת ועוד - עם השנים חל גידול בהוצאות בריאותיות, ייתכן שאף בהוצאות עבור סיעוד, התאמת הדירה לצרכים חדשים (לדוגמא הרחבת פתחי החדרים והתאמת חדרי האמבטיה) וכד'.
גם הרצון לעזור כלכלית לילדים, ושאלת השארת נכסים לדורות הבאים – משפיעות באופן מהותי על התכנון הפיננסי ועל ההחלטות לגבי רמת החיים בפרישה.
 
סוף מעשה במחשבה תחילה – מיפוי ותכנון מתאים יבהירו מה ניתן ומה אפשרי, ויאפשרו לקצר את המרחק בין מה שרצוי לבין מה שיקרה בפועל.

בתכנון יש למפות את הנכסים המשפחתיים: נדל"ן, נכסים פיננסיים: פקדונות ותיקי השקעות, קרנות השתלמות וצבירות פנסיוניות בחברות הביטוח, קופות גמל וקרנות פנסיה.

לאחר מיפוי הנכסים וערכם, יש לבצע ניתוח פיננסי שיתן אינדיקציה לגבי רמת ההכנסות שניתן לקבל מהם לאורך השנים. בהנחה שבריאותכם תקינה (חמסה, חמסה, טפו, טפו, שום, בצל) ובעקבות העלייה המתמשכת בתוחלת החיים, יש לבצע את התחשיב עבור תוחלת חיים של 85-90 שנים.

לאחר שיש בידנו הערכה זהירה לרמת ההכנסות הצפויה, יש לנתח את הרכב ההוצאות החודשיות הצפוי, ולשאול אלו סעיפי הוצאה יישארו באותה רמה, אלו מהם יקטנו או יגדלו, והאם וכיצד יש להיערך לסעיפי הוצאה חדשים ידועים או לא ידועים (לדוגמא הוצאות סיעוד, במידה שאין כיסוי ביטוחי או שהוא אינו מספיק, או מחלה חלילה של אחד מבני הזוג שתצריך בעתיד רמת הוצאות גדולה יותר על תרופות ועוד).

כעת, כשיש בידנו רמת הכנסות ורמת הוצאות צפויות, נבדוק האם אנו צפויים להיות באיזון, בגירעון (אז יש לבצע התאמות כדי למנוע את היווצרותו), או ששפר מזלנו ואנו צפויים לעודף תקציבי - אותו נוכל להפנות לעזרה לילדים, ולהוצאות מעבר לשוטף, כגון: החלפת הרכב, שיפוץ הדירה או כל דבר אחר בו חשקה נפשכם.

תכנון פיננסי מבעוד מועד מאפשר מעבר חלק יותר לעבר השביל החדש הצפוי לכם, עם תחושת וודאות, בטחון ושליטה, ועם הבנה ברורה של מה תוכלו לאפשר לעצמכם ולילדיכם בתקופה השלישית של חייכם.

   תכנון פיננסי לגיל השלישי